De Schrijn VOF
Werkplaats voor hout en ambacht 

Basiscursus ambachtelijk meubelmaken


Extra Basiscursus 'Ambachtelijk Meubelmaken'

In verband met de grote interesse voor de basiscursus ambachtelijk meubelmaken starten we begin april 2015 met een extra basiscursus meubelmaken op de woensdagochtend.
 
Basiscursus ambachtelijk meubelmaken
Handgereedschap

April 2015 gaan we van start met een basiscursus meubelmaken op de maandagavond van 19:00 uur tot 22:00 uur, een basiscursus op de woensdagavond van 19:00 uur tot 22:00 uur, een basiscursus op de woensdagochtend van 09:00 uur tot 12:00 uur en een basiscursus op de zaterdagochtend van 09:00 uur tot 12:00 uur.

Gedurende 12 weken wordt in een groep van maximaal 10 deelnemers via een duidelijk programma de basistechniek van het meubelmaken behandeld. Er wordt gestart met het schaven van een blok iepenhout. U leert recht, vlak en van scheluwte schaven, de schaaf fijn afstellen, de schaafbeitel slijpen en de schaaf op de juiste wijze gebruiken.

 

Aansluitend aan het schaven worden diverse houtverbindingen gemaakt zoals de half-houtsverbinding, de pen-gat verbinding en natuurlijk de zwaluwstaart. Bij het maken van deze verbindingen komen de techniek van het zagen, het steken en het hakken uitgebreid en herhaaldelijk aan de orde.

 

U leert eenvoudige technische tekeningen lezen, uw werkstukken aftekenen, vergaren, opwerken (schuren of schaven), lijmen en afwerken met plantaardige olie en bijenwas. Naast het maken van de verbindingen passen we de basistechnieken toe in enkele praktische werkstukken zoals een houten hamer, een zaagplankje, een futselplank, een zwaluwstaartmal en een kruishout. Tijdens het maken van deze werkstukken komen diverse kneepjes van het meubelmaken aan bod.

 

U leert werken met diverse Europese houtsoorten zoals iepen-, beuken- en esdoornhout. Verder behandelen we de eigenschappen van hout zoals nerf en structuur, het onderscheid tussen spinthout en kernhout, het verschil tussen kwartiers en dosse gezaagd hout en het werken van hout.

 

Wanneer

April 2015 gaan we van start met een basiscursus meubelmaken op de maandagavond, een basiscursus op de woensdagavond, een basiscursus op de woensdagochtend en een basiscursus op de zaterdagochtend.
 
De maandagavond is volgeboekt.
De woensdagavond is volgeboekt.
Voor de woensdagochtend zijn nog 2 plaatsen beschikbaar.
De zaterdagochtend is volgeboekt.

 

Kosten

De kosten voor een basiscursus meubelmaken van 12 dagdelen(april 2015) bedragen € 630,00 inclusief materiaal, syllabus en 21% BTW.

 

In de basiscursus krijgt u van ons voor de duur van de cursus, tegen betaling van een borg van € 25,00, de beschikking over uw eigen steekbeitelset.

 

Rooster

Het rooster van de basiscursus kunt u als pdf-bestand downloaden.

 

Get AdobeReader

Rooster basiscursus april 2015

 

Informatieve bijeenkomst

Om u uitgebreid te kunnen informeren organiseren we voor geïnteresseerden een oriënterende bijeenkomst.

 

Informatieve bijeenkomst basiscursus meubelmaken

 

Aanmelden

U kunt u het aanmeldingsformulier voor de basiscursus meubelmaken online invullen.

 

Aanmeldingsformulier basiscursus ambachtelijk meubelmaken

 

Praktijkopleiding tot meubelmaker