Meubelmakerij De Schrijn VOF
Werkplaats voor mens, hout en ambacht 

Basiscursus meubelmaken

'Basistechnieken voor de fijne houtbewerking'

Handgereedschap

Wat cursisten zeggenNiets is zo prettig als super scherp gereedschap. Meestal is dat bij de Schrijn direct voorhanden of snel scherp gemaakt. Moeite die beloond wordt met een mooie dunne krul.
 
Ook zo'n belangrijk leermoment is het maken van proefstukjes. Testen of het werkelijk past, niet te breed, te diep of te lang. Heb je voldoende materiaal om tijdens het lijmen alles in bedwang te houden, zit er niets in de weg?
 
De eerste keer hout uitzoeken bij een houtzagerij is een bijzondere ervaring. Na jaren cursussen te hebben gevolgd bij de Schrijn weet ik precies wat ik wil en zie ik in de planken het meubel al zitten.
 
De humor van mede cursisten is meestal genoeg om m'n zwoegen op het net niet helemaal perfecte werk te relativeren. "Met bruislijm" of "Je kan het ook rood verven" valt het allemaal wel weer mee. Je hebt veel aan elkaar en mijn hoofd is even vrij van de dagelijkse beslommeringen.
 
André Tinhout

 

Wanneer

September 2018 gaan we van start met een basiscursus meubelmaken op de maandagavond van 19:00 uur tot 22:00 uur, een basiscursus op de woensdagochtend van 09:00 uur tot 12:00 uur en een basiscursus op de donderdagavond van 19:00 uur tot 22:00 uur.

 

Wat

Gedurende 16 weken wordt in een groep van maximaal 10 deelnemers via een duidelijk programma de basistechniek van het meubelmaken behandeld. Er wordt gestart met het schaven van een blok iepenhout. U leert recht, vlak en van scheluwte schaven, de schaaf fijn afstellen, de schaafbeitel slijpen en de schaaf op de juiste wijze gebruiken.

 

Aansluitend aan het schaven worden diverse houtverbindingen gemaakt zoals de half-houtsverbinding, de pen-gat verbinding en natuurlijk de zwaluwstaart. Bij het maken van deze verbindingen komen de techniek van het zagen, het steken en het hakken uitgebreid en herhaaldelijk aan de orde.

 

U leert eenvoudige technische tekeningen lezen, uw werkstukken aftekenen, vergaren, opwerken (schuren of schaven), lijmen en afwerken met plantaardige olie en bijenwas. Naast het maken van de verbindingen passen we de basistechnieken toe in enkele praktische werkstukken zoals een houten hamer, een zaagplankje, een futselplank, een zwaluwstaartmal en een kruishout. Tijdens het maken van deze werkstukken komen diverse kneepjes van het meubelmaken aan bod.

 

U leert werken met diverse Europese houtsoorten zoals iepen-, beuken- en esdoornhout. Verder behandelen we de eigenschappen van hout zoals nerf en structuur, het onderscheid tussen spinthout en kernhout, het verschil tussen kwartiers en dosse gezaagd hout en het werken van hout.

 

Waar

De cursus meubelmaken wordt gegeven in de werkplaats van meubelmakerij De Schrijn te LANGBROEK (Regio Utrecht - Amersfoort).

 

Informatie meubelmakerij De Schrijn VOF

 

Beschikbaar

September 2018 gaan we van start met een basiscursus meubelmaken op de maandagavond, een basiscursus op de woensdagochtend en een basiscursus op de donderdagavond.
 
Voor de maandagavond zijn nog 9 plaatsen beschikbaar.
Voor de woensdagochtend zijn nog 9 plaatsen beschikbaar.
Voor de donderdagavond zijn nog 4 plaatsen beschikbaar.

 

Kosten

De kosten voor een basiscursus meubelmaken van 16 dagdelen(september 2018) bedragen € 850,00 inclusief materiaal, syllabus en 21% BTW.

 

In de basiscursus krijgt u van ons voor de duur van de cursus, tegen betaling van een borg van € 20,00, de beschikking over uw eigen steekbeitelset.

 

Rooster

Get AdobeReader

Het rooster van de basiscursus kunt u als pdf-bestand downloaden.
 
Rooster basiscursus april 2018
 
Rooster basiscursus september 2018

 

Informatieve bijeenkomst

Om u uitgebreid te kunnen informeren organiseren we voor geïnteresseerden een oriënterende bijeenkomst.

 

Informatieve bijeenkomst basiscursus meubelmaken

 

Aanmelden

U kunt u het aanmeldingsformulier voor de basiscursus meubelmaken online invullen.

 

Aanmeldingsformulier basiscursus ambachtelijk meubelmaken

 

Enquête dagdeel basiscursus

We stemmen ons cursusaanbod graag zo goed mogelijk af op uw mogelijkheden.

Naast de vaste dagdelen willen we een extra dagdeel basiscursus meubelmaken gaan aanbieden. Via het enquêteformulier kunt u aangeven naar welk dagdeel uw voorkeur uitgaat voor het volgen van een 'Basiscursus ambachtelijk meubelmaken'.

 

Enquête dagdeel basiscursus meubelmaken

Praktijkopleiding tot meubelmaker