Interview met meubelmaker Marcel Oudenbroek

"Na een lange loopbaan in de ICT heb ik besloten om het roer om te gooien en mijzelf om te scholen tot ambachtelijk meubelmaker. Hiervoor heb ik een opleiding gevolgd bij meubelmakerij De Schrijn, werkplaats voor mens, hout en ambacht te Langbroek. Ik heb altijd de wens gehad om iets ambachtelijks te gaan doen en door de veranderingen binnen de ICT-wereld en ontwikkelingen bij mijn vorige werkgever ING heeft de kans zich voorgedaan om deze ommezwaai te maken. Houtbewerking is echt mijn passie geworden. Sinds kort ben ik gestart als zelfstandig meubelmaker met een eigen werkplaats in Westervoort, vlakbij mijn woonplaats Duiven."
 
Bovenstaande schrijft Marcel Oudenbroek, 54 jaar, op zijn LinkedIn-profiel.
 
Na het VWO, een afgebroken studie werktuigbouwkunde en het vervullen van zijn dienstplicht is Marcel, via het arbeidsbureau, gestart met een opleiding tot programmeur. Midden jaren tachtig stond de informatie revolutie nog aan het begin en als Cobol programmeur kon hij overal aan het werk.
 
Gereedschapskabinet in de werkplaats van Marcel Oudenbroek

 

Marcel is gaan werken op de ICT-afdeling van de Postgiro in Arnhem (de Postgiro is overgegaan in Postbank en weer later onderdeel van ING geworden). Begonnen als programmeur heeft hij daarna meerdere functies vervuld als tester van applicaties, systeemontwerper en projectleider. Marcel heeft 33 jaar gewerkt in dienst van hetzelfde bedrijf.

"De afgelopen jaren is er een heel andere wind gaan waaien binnen de bank en zeker binnen de ICT, alles gaat nu via internet en mobiel via apps". Een noodzakelijke koerswijziging gezien de ontwikkelingen in de samenleving, maar ook een verandering waarbij duidelijk werd dat er op termijn veel minder mensen zouden kunnen blijven werken op de ICT-afdeling. Net als vele collega’s bij ING werd Marcel ‘boventallig’ verklaard en hij heeft aangegeven dat hij zich wilde laten omscholen tot meubelmaker. “De laatste 5 tot 10 jaar van mijn werkzame leven wil ik iets totaal anders gaan doen, iets creatiefs en met hout”.

Via het mobiliteitstraject van de bank heeft Marcel zowel de praktijkopleiding meubelmaken als de vervolgopleiding meubelmaken gevolgd bij De Schrijn. "Als het verhaal op de website klopte dan is dit wat ik zocht: vanaf de basis en ambachtelijk".

"Werken met hout heeft altijd al mijn interesse gehad en ik wilde hier graag een echte doelgerichte opleiding in gaan volgen. Na de informatieve bijeenkomst ben ik ervan overtuigd dat De Schrijn met het praktijkjaar in die behoefte zou gaan voorzien. Mijn ambitie is om uiteindelijk een klein bedrijfje op te kunnen starten in meubelmaken of interieurbouw. In eerste instantie heb ik deze opleiding gevolgd naast mijn normale werk binnen de ICT."

Dressoir uitgevoerd in geschilderd MDF

Sinds oktober 2017 is Marcel niet meer in dienst bij de bank en kon hij via het UWV gebruikmaken van de halfjarige startperiode met WW voor beginnende ondernemers. Hiervoor heeft hij een ondernemersplan gemaakt. Zijn tijdelijke WW-uitkering stopt in mei 2018. Gelukkig heeft hij van de bank een goed financieel valscherm meegekregen, zoals hij het zelf noemt. Zijn inkomen wil hij aanvullen met hetgeen hij verdient met het uitvoeren van opdrachten. Het afgelopen jaar zijn de verdiensten vooral gaan zitten in het inrichten van zijn werkplek, maar daar heeft hij rekening mee gehouden. Marcel maakt maatwerk in massief hout, maar werkt ook met plaatmateriaal. Daarnaast heeft hij een lascursus gevolgd zodat hij meubels kan vervaardigen met een industriële uitstraling; hout gecombineerd met metaal.

Aan het eind van het tweede leerjaar, december 2017, is Marcel voor zichzelf begonnen als meubelmaker. Zijn bedrijfje heet "Hout van Nu". Via een advertentie op marktplaats heeft hij een werkplek gevonden bij meubelmaker Roelof Cramer van meubelmakerij Beeld & Ambacht. De samenwerking met Roelof verloopt goed en Marcel leert in de praktijk veel van de ervaren meubelmaker, die hij zijn Mentor noemt.

De laatste tijd werken ze steeds vaker samen en zo nu en dan nemen ze gezamenlijk een klus aan, kopen gezamenlijk hout en investeren in professionelere machines zoals een formaatzaag en een stationaire freesmachine.

Buitenmeubilair

Marcel woont in Duiven en hij wil zich met zijn werk vooral richten op zijn eigen regio, de Liemers. De Liemers ligt ten zuidoosten van Arnhem en wordt begrensd door de Duitse grens, de Nederrijn en de IJssel. Met veel plezier werkt hij aan zijn passie, momenteel zelfs meer uren dan hij in zijn oude werk gewend was. De acquisitie loopt nog vooral via mond tot mond reclame. Door de huidige economische groei is er veel werk en de grotere bedrijven nemen alleen de grote klussen aan, waardoor er voldoende klein werk overblijft. In de praktijk doet Marcel ervaring op in het meubelmaken en de samenwerking met Roelof Cramer levert hem daarbij veel op.

Zoals veel van zijn collega's had Marcel Oudenbroek ander werk kunnen gaan zoeken in de ICT. De ontwikkelingen bij zijn werkgever heeft hij echter gezien als mogelijkheid om zijn hart te gaan volgen en die kans heeft hij met beide handen aangepakt. Marcel heeft totaal geen spijt van zijn keuze en door de samenwerking met Roelof Cramer is alles op zijn plaats is gevallen.

 
Marcel Oudenbroek
Hout van Nu
't Slag 8b 6931 EH Westervoort
Telefoon: 06 11589839
E-mail: m.oudenbroekatchello.nl
 
Erik Verkuil, mei 2018
Praktijkopleiding tot meubelmaker