Meubelmakerij De Schrijn VOF
Werkplaats voor mens, hout en ambacht

Basiscursus ambachtelijk meubelmaken

'Basistechnieken voor de fijne houtbewerking'

Handgereedschap

Enquête dagdeel basiscursus

We stemmen ons cursusaanbod graag zo goed mogelijk af op uw mogelijkheden.

Naast de vaste dagdelen willen we een extra dagdeel basiscursus meubelmaken gaan aanbieden. Via het enquêteformulier kunt u aangeven naar welk dagdeel uw voorkeur uitgaat voor het volgen van een 'Basiscursus ambachtelijk meubelmaken'.

 

Enquête dagdeel basiscursus meubelmaken

 

September 2018 gaan we van start met een basiscursus meubelmaken op de maandagavond van 19:00 uur tot 22:00 uur, een basiscursus op de woensdagochtend van 09:00 uur tot 12:00 uur en een basiscursus op de donderdagavond van 19:00 uur tot 22:00 uur.

 

Wat

Gedurende 16 weken wordt in een groep van maximaal 10 deelnemers via een duidelijk programma de basistechniek van het meubelmaken behandeld. Er wordt gestart met het schaven van een blok iepenhout. U leert recht, vlak en van scheluwte schaven, de schaaf fijn afstellen, de schaafbeitel slijpen en de schaaf op de juiste wijze gebruiken.

 

Aansluitend aan het schaven worden diverse houtverbindingen gemaakt zoals de half-houtsverbinding, de pen-gat verbinding en natuurlijk de zwaluwstaart. Bij het maken van deze verbindingen komen de techniek van het zagen, het steken en het hakken uitgebreid en herhaaldelijk aan de orde.

 

U leert eenvoudige technische tekeningen lezen, uw werkstukken aftekenen, vergaren, opwerken (schuren of schaven), lijmen en afwerken met plantaardige olie en bijenwas. Naast het maken van de verbindingen passen we de basistechnieken toe in enkele praktische werkstukken zoals een houten hamer, een zaagplankje, een futselplank, een zwaluwstaartmal en een kruishout. Tijdens het maken van deze werkstukken komen diverse kneepjes van het meubelmaken aan bod.

 

U leert werken met diverse Europese houtsoorten zoals iepen-, beuken- en esdoornhout. Verder behandelen we de eigenschappen van hout zoals nerf en structuur, het onderscheid tussen spinthout en kernhout, het verschil tussen kwartiers en dosse gezaagd hout en het werken van hout.

 

Wanneer

September 2018 gaan we van start met een basiscursus meubelmaken op de maandagavond, een basiscursus op de woensdagochtend en een basiscursus op de donderdagavond.
 
Voor de maandagavond zijn nog 8 plaatsen beschikbaar.
Voor de woensdagochtend zijn nog 7 plaatsen beschikbaar.
De donderdagavond is volgeboekt.

 

Kosten

De kosten voor een basiscursus meubelmaken van 16 dagdelen(september 2018) bedragen € 850,00 inclusief materiaal, syllabus en 21% BTW.

 

In de basiscursus krijgt u van ons voor de duur van de cursus, tegen betaling van een borg van € 20,00, de beschikking over uw eigen steekbeitelset.

 

Rooster

Get AdobeReader

Het rooster van de basiscursus kunt u als pdf-bestand downloaden.
 
Rooster basiscursus april 2018
 
Rooster basiscursus september 2018

 

Informatieve bijeenkomst

Om u uitgebreid te kunnen informeren organiseren we voor geïnteresseerden een oriënterende bijeenkomst.

 

Informatieve bijeenkomst basiscursus meubelmaken

 

Aanmelden

U kunt u het aanmeldingsformulier voor de basiscursus meubelmaken online invullen.

 

Aanmeldingsformulier basiscursus ambachtelijk meubelmaken