De Schrijn – een open monument?

Prototypes klapstoel

Zaterdag 12 september 2015 deed De Schrijn voor het eerst mee aan de open Monumentendag, één van de grootste culturele evenementen van Nederland met jaarlijks zo’n 900.000 bezoekers. Circa 5.000 unieke monumenten openen op Open Monumentendag hun deuren, waaronder dus ook Meubelmakerij De Schrijn.

 

Om 9.00 uur stonden al veel vrijwilligers, vooral oud-cursisten, gezellig koffie te drinken in de nieuwe kantine op de 1e verdieping. Sommigen hadden deze ruime nieuwe aanwinst nog niet eerder gezien, evenals de nieuwe “Machinale”, met gloednieuwe machines. Michel heette iedereen welkom en gaf de route door het bedrijf aan voor de bezoekers van deze dag; aankomen bij de houtopslag, via de machinale naar de werkplaats, trap op naar de expositie van een aantal eindwerkstukken en vervolgens naar het werklokaal met werkstukken van de gevorderde cursisten. Verder was er een kinderworkshop (je eigen houten zwaard maken) en niet te vergeten: het eigen ontwerp klapstoel dat nog volop in ontwikkeling is.

 

Om het geheel levensecht te maken, was er ook een ploeg cursisten, die zich met hart en ziel stortten op het vervaardigen van ofwel een houten stokpasser of lijmklem. Er werd veel gebeiteld, gezaagd en gepast die middag en het had er alles van dat veel oud-cursisten dit volop gemist hadden. Jongens en meisjes, tijd voor een vervolgcursus!

 

"altijd al een kijkje willen nemen in een meubelmakerij!", en "worden hier ook echte meubels gemaakt?", of "leiden jullie ook vrouwen op?", waren een paar opmerkingen van de vele nieuwsgierigen die langs kwamen. En dat publiek varieerde van jong tot (stok)oud, met mooie verhalen uit de oude doos. Kortom, het mooie, eerlijke, oprechte ambacht meubelmaken werd in volle glorie, heel levensecht en springlevend neergezet!

 

De Schrijn een open monument? Open ja, maar een monument? Hou toch op!

 

Titus Meijer

Praktijkopleiding tot meubelmaker